10 הדברות של הפירות

10 הדברות של הפירות

סודות הבריאות של הטבע מסתתרים בתוך בונבוניירה של מתיקות מושלמת

מאת דפנה אמון ואריק אלון

כל מי שמכיר אותי או הציץ בעמוד הפייסבוק שלי, יודע כמה אני נהנית לשכנע את כל העולם לאכול כמה שיותר פירות וירקות. נכון גם עלים ירוקים ושקדים ובכלל להתקרב כמה שיותר אל המזון הטבעי לנו. אבל הקטע הבא מוקדש כולו לפירות. למה? כי נכון שאני ממליצה מאוד לאכול פירות מפני שהם המקור הטוב ביותר עבורנו לכל אבות המזון, פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וכמובן מים! (גופנו מורכב רובו ממים לכן תזונתנו הטבעית גם היא צריכה להכיל הרבה מים), אך יש מספר דברים חשובים שצריך לדעת לגבי אכילת פירות, אז הנה ריכזתי עבורנו את עשרת הדיברות של הפירות.

  1. הקפידו לאכול פירות בשלים בלבד – האדם ניכן בתכונות מדהימות המחברות אותו עם המזון הטבעי שלו, החיבור מתבטא בהתאמה הייחודית הקיימת בין המזון לחושים שלנו. טעם, ריח, מישוש וראיה. לא נמצא דבר נוסף בטבע המותאם לחושים שלנו כפי שעושים זאת הפירות. צבעיהם של הפירות מזמינים אותנו ממרחקים, טעמם וריחם המתוק עורב לנו ומישושם מאפשר לנו להרגיש בעדינות שמורה לנו את מידת בשלותם. כל-כך חשוב לאכול פירות בשלים בלבד, לא רק מבחינת הטעם המתוק המשתבח עם בשלותם, אלא גם מבחינת איכות העיכול והספיגה. פירות שאינם בשלים, ואני רואה הרבה אנשים שאוכלים אפרסקים קשים ובננות ירוקות :), פשוט אינם מומלצים, הסוכרים שלהם עדיין לא התפרקו ויכולים לגרום לבעיות עיכול ועצירויות. השתמשו בחושים המופלאים שלכם כדי לזהות ולהרגיש את הפירות הבשלים.
  2. פירות אוכלים לבד– כמובן שהכוונה היא לא לכך שצריך להיות לבד כשאוכלים פירות (כיף בחברותא), אלא לכך שמתי שאוכלים פירות הכי טוב לאכול רק פירות, ומבלי לערבב מזונות אחרים. עם כניסתם למערכת העיכול הפירות מתעכלים במהירות רבה, תכונה זו שלהם ושל הגוף מונעת את תסיסתם בקיבה. אם נאכל ארוחה כבידה וקשה לעיכול ולאחריה נאכל פירות לקינוח (רחמנא ליצלן) הפירות ישהו בקיבה ובמעיים הרבה זמן מעל לארוחה הכבידה ופשוט יתססו להם. התסיסה הזו יוצרת חומרים מיותרים לגוף שרק יכולים לגרום לבעיות של גזים, כאבי בטן ועצירויות. אז אולי הגיע הזמן לנפץ את המיתוס הגדול, בננות אינן גורמות לעצירות!, הן כן יכולות לעשות זאת אם אוכלים אותן לא בשלות או לאחר ארוחה. אם יש ארוחה גדולה שמתקרבת, עדיף לאכול את הפירות לפני הארוחה, להמתין זמן עיכול ואז לאכול את הארוחה. כן אפשר לערבב פירות עם חלק מהירקות והעלים הירוקים ולכן פירות מסויימים משתלבים נהדר בסלטים למיניהם.
  3. . פירות אוכלים על בטן ריקה – כלל יוצא של הדיבר הקודם. פירות אוכלים על בטן ריקה. כך שאם אכלתם ארוחה גדולה תצטרכו להתאפק בסבלנות עין קץ עד שתוכלו לאכול פרי.
  4. אכלו פירות לארוחת בוקר – כלל יוצא של הדיבר הקודם. מכיוון שפירות אוכלים על בטן ריקה, שעות הבוקר בהן הקיבה שלנו עודה ריקה הן זמן מצויין להכניס לגופנו פירות עסיסיים, לשבור את הצום של הלילה (Break-Fast) ולהכניס לגופנו שפע נוטריאנטים וכמות יפה של מים. התאים שלכם יודו לכם. הפירות הקלים לעיכול מאפשרים לגופנו להמשיך את תהליכי הניקוי של הלילה באין מפריע, העיכול הקל חוסך לגוף אנרגיה שתסייע לנו לשמור על עירנות, ריכוז, צלילות מחשבה וקלילות. תנסו.
  5. שימו לב לצירופי פירות – אז לסיכום ענייני העיכול ואם לא די ב"מגבלות" מהדיברות הקודמים אז שימו לב לצירופי הפירות. כי לא כל הפירות מסתדרים בקיבתנו עם פירות אחרים ומסיבה פשוטה למדי. pH. פירוק ועיכול של פירות חמוצים מלווה בפעילות אנזימים שונה במעט מזו של עיכול פירות מתוקים. אם אוכלים פירות מתוקים וחמוצים ביחד יתכן והעיכול לא יהיה מיטבי וכתוצאה מכך נחווה קצת כאבי בטן. מומלץ להפריד פירות מתוקים וחמוצים. עם זאת, זה גם עניין של רגישות מערכת העיכול, יש כאלו הרגישים יותר או פחות לצירופים כאלו ואחרים וזה כבר עניין של ניסוי ותהיה. תראו מה מתאים לכם. ילדים מטבעם יכולים להיות אף פחות רגישים לצירופים, אם אתם נותנים להם פירות בצירופים שונים שימו לב שהם מרוצים מהצירוף ולא חווים כאבי בטן או קשיי עיכול (כן אני מדי פעם מסתכלת לו על הקקי). בכל מקרה זיכרו, עיקרון הפשטות מנצחת הוא כלל יסוד, ככל שנאכל פירות מסוג מסוים לבדם נקבל מהם הכי הרבה. בהגה המקובלת בעולמם של הפירותנים וחובבי הפירות קוראים לזה "ארוחת מונו" או בקיצור "מונו". "מונו-בננה", "מונו-מנגו" וכו'. בארוחות אלו העיכול והספיגה של כל הנוטריאנטים ואבות המזון הם אופטימאלים.
  6. העדיפו פירות מקומיים – ארץ ישראל היפה התברכה בשפע עצי פרי, ותנאי הסביבה ומזג האוויר המקומיים והמגוונים בה מאפשר לכל-כך הרבה מיני פירות לשגשג בעוצמה. פירות ים-תיכונים לצד פירות טרופיים, פירות מדבריים לצד פירות הגדלים במרומי ההרים הקרים. איזה כיף להנות מפירות וירקות מקומיים שאינם צריכים לעבור כברת דרך של חצי עולם על מנת להגיע אל קיבתנו. כך יוצא ששלל הפירות המקומיים, ובעיקר האורגניים, שומרים על טריות מירבית, טעמם מתוק וטעים ואיכות הנוטריאנטים שלהם מיטבית. הקפידו לאכול את הפירות המקומיים והעדיפו אותם על פני פירות מיובאים.
  7. העדיפו פירות עונתיים – החיבור של האורגניזם עם הסביבה מתבטא ביחסי גומלין אבולוציונים מופלאים. הטבע נותן לאורגינזם את כל מה שהוא צריך, וגם מתי שהוא צריך. הצרכים של גופנו משתנים ומתווסתים בהתאם לעונות השנה, את חלק מהשינויים האלו אנחנו מסוגלים להרגיש וחלקם מתרחשים ברמות עמוקות יותר של הגוף ואותם אנחנו מרגישים פחות. אבל לא סתם כשהקיץ מגיע כל-כך בא לנו כבר לנגוס באבטיח, ולא סתם באבטיח נמצא מולקולת של חומרים המגנים על עורנו מקרני השמש החזקות של הקיץ. יש עוד הרבה דוגמאות כמובן, אבל העיקרון הוא ברור, הצרכים של גופנו נענים על ידיי השפע המגוון של הטבע. הקפידו לבחור את הפירות שלכם על פי מה שעונתי, זה בדיוק מה שהגוף שלכם צריך באותו רגע, הם הבשילו יותר טוב מכיוון שלא שהו בקירור, הם טעימים יותר, מזינים יותר וגם זולים יותר.
  8. העדיפו פירות אורגנים – אז אמרנו פירות מקומיים ועונתיים, אז אם כבר הולכים בדרך, אז למה שלא יהיו אורגנים? זו הזדמנות לתקן תפיסה, כי אין כזה דבר אורגני או לא-אורגני, יש רגיל ויש מרוסס ומדושן בכימיקלים, לכן השאיפה ההגיונית צועקת שכדאי לנו לנסות להכניס כמה שפחות מהחומרים האלו לגופנו. חלקם פוגעים כמובן לא רק בגופנו השוכן בתוך עורנו אלא גם בשלוחה של גופנו והיא הסביבה שלנו, שבהסתכלות רחבה היא למעשה חלק בלתי נפרד מגופנו. הבחירה באורגני היא דרך-חיים, בחירה המגלמת בתוכה ניסיון לחיות כמה שיותר בשלום עם הסביבה. גם האורגני עצמו בתקן הקיים בישראל לא תמיד מבטיח שקט נפשי 🙂 אבל נסו להשיג פירות כמה שיותר מחקלאות מקומית, מהיכרות עם המגדלים והאידיאולוגיה שבליבם. אך אם בכל זאת אנחנו רוכשים פירות וירקות לא אורגנים כדאי להקפיד על שטיפה ולהימנע מאכילת הקליפה בפירות כמו תפוחים ואפרסקים וכדומה. אם בוחרים בלא אורגני אז כדאי להעדיף כאלו עם קליפה עבה יותר כמו בננה, מנגו, אבטיחים, מלונים וכו'.
  9. תמיד עדיף פירות כפי שהם – החכמה של הטבע היא כל כך מופלאה, גם מעצם היותה מובנת מאליה, לכן, הדרך בה הטבע בוחר להעניק לנו את המזון היא הדרך הטובה ביותר לקבל ממנו את המירב. הפרי הוא חבילה מוגמרת ומאוזנת ומותאמת בדיוק לגופנו ולכן כל שינוי, עיבוד ומניפולציה שאנחנו עושים לחבילה מוגמרת זו משנה את האיזון של הנוטריאנטים ובכך משפיע יותר או פחות על היכולת שלנו לקבל ולספוג ממנו את המירב. אכילת פירות כפי שהם עדיפה על שייקים או כל דרך עיבוד אחרת. ככל שאנחנו מתרחקים מהטבע, כלומר מרחיקים את המזון מהצורה הטבעית שלו, ככה אנחנו מקבלים ממנוי פחות, דבר שיכול להביא אותנו ,בין היתר, למצב שנצטרך פשוט לאכול יותר. אצל ילדים בתחילת שלב הטעימות, חכמת הבריאות שלהם במיטבה, כאשר לעיתים הם יכולים אף לסרב לאכול פירות מרוסקים ואילו בכיף ינשנשו פלח אגס שנטמון בידם.
  10. אכלו פירות עד שובע – תשכחו לרגע כל פיסת מידע שקראתם או סיפרו לכם עליה בחייכם ודמיינו שאתם מהלכים לכם בטבע כאורגניזם פראי ותחושת רעב אוחזת בכם. לפתע אתם נתקלים בעץ-פרי, אתם מסתכלים על העץ ורואים על ענפיו פירות צבעונים, הצבע האדום מושך אתכם ואתם ניגשים לראות מה הוא הדבר. עוד בעודכם מתקרבים אתם מריחים ריח נעים באוויר שמצית משהו בגופכם ומעורר את בלוטות הטעם שלכם. אתם מסתכלים על הפרי ומיד אוחזים בו בכף ידכם ש"כאילו" הותאמה לאחוז בו והדבר מרגיש לכם טבעי. באמצעות ידכם אתם מסוגלים להרגיש כמה הוא רך, אתם עושים זאת בעדינות טבעית כי אינכם מעוניינים למעוך את הפרי אלא רק להרגיש את בשלותו. אתם נוגסים בפרי וטעמו מתוק ואתם מתחילים לאכול ממנו. באותו רגע קסום זה, בעודכם נטולים כל פיסת מידע אחר כמו "פירות זה משמין", "בפירות אין מספיק חלבונים", "הרבה פירות זה לא בריא" "אי אפשר לאכול רק פירות" ובעודכם נטולים כל מחקר מדעי, כל עצת מומחה תזונה זה או אחר, מה נותר לכם? מה ימנע מכם לאכול מהפירות שעל העץ עד שובע?

מוקדש באהבה לפירות